PHP (acronim recursiv pentru PHP: Hypertext Preprocessor) este un limbaj de scripting de uz general, cu cod-sursă deschis (open source), utilizat pe scară largă, și care este potrivit în special pentru dezvoltarea aplicațiilor web și poate fi integrat în HTML.
Frumos, dar totuși ce înseamnă aceasta? Un exemplu:
Example #1 Un exemplu introductiv
<!DOCTYPE HTML>
<html>
<head>
<title>Exemplu</title>
</head>
<body>
<?php
echo "Salut, sunt un script PHP!";
?>
</body>
</html>
În locul unei mulțimi de comenzi pentru a afișa HTML (cum este cazul în C
sau Perl), paginile PHP conțin HTML cu cod-sursă încorporat, care
realizează "ceva" (în acest caz, afișează "Salut, sunt un script PHP!").
Codul-sursă PHP este încorporat între niște
instrucțiuni de procesare de
început și de sfârșit speciale <?php
și
?>
, care vă permit să intrați și să ieșiți din "modul PHP".
Ceea ce face PHP să difere de un JavaScript de partea clientului este că codul său este executat pe server, generând HTML care este apoi trimis către client. Clientul va primi rezultatele rulării acelui script, fără a putea cunoaște codul-sursă ce stă la bază. Dumneavoastră chiar puteți să configurați web server-ul să proceseze toate fișierele HTML cu PHP, și atunci într-adevăr nu va fi nici o modalitate ca utilizatorii să afle ce aveți ascuns în mânecă.
Cel mai bun lucru la PHP este simplitatea extremă pentru un începător, dar totodată existența multor facilități avansate pentru un programator profesionist. Să nu vă fie teamă să citiți lista lungă a facilităților PHP. Puteți să vă implicați în scurt timp și să începeți a scrie scripturi simple peste câteva ore.
Cu toate că dezvoltarea PHP e axată pe scripting de partea server-ului, puteți să realizați mult mai multe cu el. Citiți în continuare și aflați mai multe detalii în secțiunea întitulată Ce poate face PHP?, sau treceți direct la ghidul de utilizare introductiv dacă sunteți interesat doar de programarea web.